تبیان، دستیار زندگی

اولین بانویی که سفیر جمهوری اسلامی ایران شد

خانم مرضیه افخم متولد دی ماه سال ۱۳۴۱ در تهران است ، بعد از انقلاب اسلامی ایران او اولین سفیر زن و اولین سخنگوی زن وزارت امور خارجه است . او در حال حاضر دیپلمات ایرانی و سفیر جمهوری اسلامی ایران در مالزی است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اولین بانویی که سفیر جمهوری اسلامی ایران شد

خانم مرضیه افخم متولد دی ماه سال ۱۳۴۱ در تهران است ، بعد از انقلاب اسلامی ایران او اولین سفیر زن و اولین سخنگوی زن وزارت امور خارجه است . او در حال حاضر دیپلمات ایرانی و سفیر جمهوری اسلامی ایران در مالزی است. بعد از انقلاب اسلامی ایران نقش های اجرایی بانوان مخصوصا در رده های بالای سیاسی کم بوده است و در دولت یازدهم خانم افخم اولین سفیر زن ایران بود که به کشوری دیگر فرستاده می شد.

اولین سفیر زن در تاریخ معاصر ایران چه کسی بود؟

سال ۱۳۵۴ مهرانگیز دولتشاهی راهی دانمارک در شمال اروپا شد . دولتشاهی پس از کسب عنوان اولین نماینده ی زن مجلس تاریخ ایران، اولین دیگری را به نام خود کرد و اولین زن سفیر ایران نام گرفت.

وقتی دولتشاهی سفیر شد، سفرای زن در دنیا کم نبودند؛ مارسل کامپانا سفیر فرانسه در پاناما بود، شرلی تمپل و کلارا بوتلوس سفرای آمریکا و ماری مادلن دنیش سفیر فرانسه در لوکزامبورگ. دنیش از شخصیت‌های معتبر دیپلماتیک فرانسه بود و تمپل ستاره سابق سینما. در شوروی هم از سال‌ها قبل شغل سفارت به زنان رسیده بود.

"سال ۱۳۵۴ که مهرانگیز دولتشاهی نماینده کرمانشاه در سه دوره مجلس شورای ملی، سفیر شد، سال مهمی برای زنان ایران بود. اردیبهشت آن سال ۹ زن لباس رسمی وکالت پوشیدند و سوگندنامه خواندند و تعداد وکلای زن دادگستری به ۳۹ نفر رسید، در میان ۱۲۰۰ وکیل مرد. این تعداد در تاریخ مراسم تحلیف بی‌سابقه بود و حتی امیدوار بودند روزی یک زن رئیس کانون وکلا شود . آبان سال ۱۳۵۴ سه زن معاون وزارت آموزش و پرورش شدند باهره فرهنگ معاون امور اجتماعی و رفاهی شد، فخرالسادات امین معاون امور آموزشی و ملکه طالقانی معاون پارلمانی و امور شوراهای مناطق." (١)

مهرانگیز دولتشاهی که بود؟ 

دولتشاهی از خانواده ای سرشناس از قاجارها بود،  دختر محمدعلی میرزا شکوه الدوله، وزیر پست و تلگراف و تلفن دوره پهلوی، خواهر مهین دولتشاهی همسر مظفر فیروز وزیر کار در کابینه احمد قوام و خواهرزاده صادق هدایت. در آلمان درس خوانده بود و  دکتری علوم اجتماعی داشت. در سال ۱۳۲۵ در سازمان خدمات اجتماعی و انجمن حمایت از زندانیان مشغول به کار شد. «جمعیت راه نو» را تاسیس کرد که بعدها به عضویت «اتحادیه بین‌المللی زنان» در آمد. انجمن دولتشاهی بود که اولین نمایشگاه بین‌المللی «فعالیت زن» را با شرکت ۳۰ کشور آسیایی و اروپایی در ایران برگزار کرد. دولتشاهی از دوره ۲۱ که برای اولین بار زنان نماینده پارلمان شدند تا دوره ۲۳ نماینده کرمانشاه بود .مهرانگیز دولت شاهی ٥٨ سال داشت که سفیر ایران در دانمارک شد.

چهل سال بعد از حضور اولین سفیر زن

بانوان ایرانی همیشه نیمه ی پنهان تاریخ بوده اند و این شرایط همیشه در هر دوره ای ادامه داشته است . این بار بعد از چهل سال از حضور اولین زن سفیر ایرانی، خانم افخم به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران در مالزی انتخاب می شود . او ٣٠ سال تجربه ی خدمت در وزارت امور خارجه را داشته و در دوران وزارت دکتر ولایتی معاون اداره اطلاعات و انتشارات بوده است ، در دوران وزارت سید کمال خرازی مدیرکل اطلاعات و مطبوعات و در دوره دکتر علی‌اکبر صالحی مدیرکل دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه را به عهده داشته است .

او در دولت یازدهم و در دوران وزارت دکتر محمدجواد ظریف سخنگوی وزارت خارجه شد که آن را به «شنا کردن در یک دریای پرتلاطم» تعبیر کرده است. 

بعد از انقلاب اسلامی ایران او اولین سفیر زن و اولین سخنگوی زن وزارت امور خارجه است که در دولت یازدهم انتخاب شده است ، امید آنکه گامی باشد برای حضور بیشتر بانوان ایرانی در مسیر انقلاب و سازندگی.

 


 

 

پی نوشت : تاریخ ایرانی (١)